/ Tuotekategoriat / Elintarvikkeet ja ruokapalvelut / Kala ja kalatuotteet
Kala ja kalatuotteet
Elintarvikkeet ja ruokapalvelut
Kestävä kalankasvatus
- Edelläkävijätaso
Kestävä kalankasvatus
Kasvatettu kala/kalatuote tulee olla kasvatettu tavalla, jossa huomioidaan vähintään kolme seuraavista kohdista: • Vesiviljelytoiminta noudattaa paikallisia ja kansallisia lakeja. • Jos kalan rehun raaka-aineista yli 1 % tulee luonnonkalasta, tulee sen olla jäljitettävissä. • Antibiootin käytöstä pidetään kirjanpitoa. • Rehuna käytettävä soija on vastuullisesti tuotettua.Todentaminen
Toimittajan kuvaus tai sertifiointijärjestelmä, joka täyttää kriteerin esimerkiksi ASC-sertifikaatti tai muu vastaava.Perustelut ja ohjeet
Kalankasvatuksen rehevöittävä vaikutus koostuu pääosin kasvatustoiminnan ruokinnasta ja sitä kautta kalojen ulosteista ja osittain ylijäämärehusta. Esimerkiksi ASC-sertifikaatin tavoitteena on pienentää kalankasvatuksen haitallisia ympäristövaikutuksia. Soijaa tuotetaan ympäri maailmaa. Euroopassa käytettyä rehusoijaa viljellään muun muassa Etelä- ja Pohjois-Amerikassa sekä Euroopassa. Trooppisilla alueilla soijanviljely voi kuitenkin aiheuttaa muun muassa maankäytön muutosta ja metsäkatoa. Nämä voivat johtaa muun muassa luonnon monimuotoisuuden vähenemiseen sekä eroosioon.Kriteerin tiedot
Luotu
15.5.2023
ID
126
Vastuullisuustietoa
Luonnon monimuotoisuus
Julkaisija
Motiva
Kieliversiot
FI, SV, EN
Versio
1