Hyppää pääsisältöön
Siipikarjanliha ja -lihatuotteet (sis. kalkkuna), muna ja munatuotteet
Elintarvikkeet ja ruokapalvelut

Sii­pi­kar­jan­li­han al­ku­pe­rä­maan il­moit­ta­mi­nen

Siipikarjanlihan alkuperämaan ilmoittaminen

Siipikarjanlihan alkuperämaa on ilmoitettava. Lisäksi toimittajan pitää pyydettäessä kirjallisesti ilmoittaa tieto siitä, missä maassa eläin, josta liha on peräisin, on: • syntynyt • kasvatettu • teurastettu • prosessoitu ja pakattu. TAI Toimittajan pitää pyydettäessä kirjallisesti ilmoittaa tieto siitä, missä tilalla (pitopaikka) eläin/eläimet, josta liha on peräisin, on: • syntynyt • kasvatettu ja missä eläin/eläimet on • teurastettu (teurastamo) • prosessoitu ja pakattu (jalostaja).

Todentaminen

Tarjoajan kirjallinen vakuutus vaatimuksen täyttymisestä (kyllä/ei) sekä lisäksi tieto alkuperämaasta. Alkuperämaan voit todentaa myös esimerkiksi sertifikaatilla, johon sisältyy vaaditut alkuperämaata koskevat tiedot.

Perustelut ja ohjeet

Komission asetuksen (EY) N:o 1337/2013 mukaisesti naudanlihasta, jolla on oma merkintäjärjestelmänsä ja sianlihasta, lampaan- ja vuohen lihasta sekä siipikarjan lihasta, on aina ilmoitettava alkuperämaa. Asetuksen mukaan eläintuotteissa alkuperäkäsitteellä viitataan maahan, jossa tuote on kokonaan tuotettu, mikä lihaan sovellettuna tarkoittaa maata, jossa eläin syntyi, kasvatettiin ja teurastettiin. Jos elintarvikkeen tuotannossa on ollut mukana monta maata, käsitteellä viitataan maahan, jossa tuotteille on suoritettu viimeinen merkittävä ja taloudellisesti perusteltu valmistus tai käsittely.

Kriteerin tiedot

Luotu
27.4.2023
ID
19
Vastuullisuustietoa
Eläinten hyvinvointi ja terveys
Elintarviketurvallisuus
Kieliversiot
FI, SV, EN
Versio
1

Kriteerin palaute