Hyppää pääsisältöön
/ Tuotekategoriat / Elintarvikkeet ja ruokapalvelut / Kala ja kalatuotteet
Kala ja kalatuotteet
Elintarvikkeet ja ruokapalvelut

WWF:n ka­lao­pas

WWF:n kalaopas

Tarjottavan kalan/kalatuotteeseen käytetyn kalan tulee olla 100 % WWF:n Kala-oppaan vihreän listan mukaista.

Todentaminen

Toimittjan vakuutus.

Perustelut ja ohjeet

WWF:n oppaan suositukset määräytyvät kalakantojen tilan ja pyyntitapojen kestävyyden mukaan. Kasvatetun kalan osalta oppaan suosituksissa huomioidaan ympäristölle aiheutuvat vaikutukset. Oppaan suositukset saattavat muuttua kalakantojen kehityksen ja uusimpien tutkimustulosten myötä. Oppaan mukaan vihreän listan kaloja kannattaa suosia: kalalajien kannat ovat elinvoimaisia eikä pyynti tai kasvatus aiheuta merkittäviä ympäristöhaittoja. Keltaisella merkittyjä lajeja ostaa harkiten: kalakannan kestävyys vaihtelee alueittain lisäksi kalastus- ja kasvatusmenetelmät voivat olla ympäristölle haitallisia. Punaisen merkinnän saaneita välttää: lajit ovat uhanalaisia tai voimakkaasti ylikalastettuja lisäksi pyynnillä tai kasvatuksella voi olla ympäristön kannalta tuhoisia vaikutuksia. Huom. WWF:n kalaoppaan vihreällä listalla ei ole esimerkiksi kasvatettua Norjan lohta. Jos ruokalistasuunnittelussa päädytään sitä tarjoamaan, niin on tärkeää varmistaa, että se on mahdollisimman kestävästi tuotettu. Katso esimerkkinä kriteeri Kestävä kalan kasvatus.

Kriteerin tiedot

Luotu
13.6.2023
ID
254
Vastuullisuustietoa
Luonnon monimuotoisuus
Julkaisija
Motiva
Kieliversiot
FI, SV, EN
Versio
1

Kriteerin palaute