Hyppää pääsisältöön
/ Tuotekategoriat / Elintarvikkeet ja ruokapalvelut / Sianliha ja -lihatuotteet
Sianliha ja -lihatuotteet
Elintarvikkeet ja ruokapalvelut

Soi­jan käy­tön vä­hen­tä­mi­nen ja ser­ti­fioi­dun soi­jan käyt­tö

  • Edelläkävijätaso

Soijan käytön vähentäminen ja sertifioidun soijan käyttö

Jos eläinten ruokinnassa käytetään rehua, jossa on soijaa, toimittajalla on oltava suunnitelma tai toimenpideohjelma soijan käytön vähentämiseksi tuotantotiloilla. Jos eläinten ruokinnassa käytetään soijaa, tulee joko sertifioinnilla tai alkuperä varmentamalla osoittaa että: • soijan viljely ei aiheuta metsäkatoa. • torjunta-aineiden ja vesivarojen kestävä käyttö • paikallisen ja kansallisen lainsäädännön noudattaminen • hyvät työolot viljelysten työntekijöille (kts. kriteeri työ- ja ihmisoikeudet) • alkuperäisasukkaiden oikeuksien ja perinteisten viljelymenetelmien huomioiminen.

Todentaminen

Tarjoajan vakuutus vaatimuksen täyttymisestä (kyllä/ei). Toimittajan kuvaus esimerkiksi viittaus ympäristöraporttiin, jossa on kuvattu toimet ja tulokset: • miten soijan käyttöä on pyritty vähentämään ruokinnassa ja/tai • aiotaan vähentää tilalla sopimuskauden aikana korvaamalla sitä esimerkiksi muilla kasvivalkuaisaineilla. Sekä käytetyn soijarehun osalta Round Table on Responsible Soy (RTRS), ProTerra tai muu FEFAC:n tunnustaman standardin mukainen sertifiointi tai muu todistus, joka täyttää kriteerin vaatimukset. Valitun toimittajan on toimitettava selvitys sopimuskauden alussa tai esimerkiksi 6 kk kuluttua sopimuksen alkamisesta.

Perustelut ja ohjeet

Euroopassa käytettyä rehusoijaa viljellään muun muassa Etelä- ja Pohjois- Amerikassa sekä Euroopassa. Soijan viljely trooppisilla alueilla voi aiheuttaa metsäkatoa ja eritysesti sademetsäalueilla heikentää luonnon monimuotoisuutta. Moni elintarviketuottaja on pyrkinyt vähentämään soijan käyttöä ruokinnassa ja sitä voidaan korvata luonnon monimuotoisuuden ja huoltovarmuuden näkökulmasta paremmilla valkuaislähteillä kuten herneellä ja härkäpavulla. Munituskanojen, broilerin ja kalkkunan tuotannossa soijaa joudutaan edelleen käyttämään jonkin verran ravitsemuksellisista ja eläinten hyvinvointiin liittyvistä syistä sekä korvaavien raaka-aineiden heikon saatavuuden vuoksi.

Kriteerin tiedot

Luotu
13.6.2023
ID
260
Vastuullisuustietoa
Luonnon monimuotoisuus
Huoltovarmuus
Julkaisija
Motiva
Kieliversiot
FI, SV, EN
Versio
1

Kriteerin palaute