Hyppää pääsisältöön
/ Tuotekategoriat / Rakentaminen, kiinteistöt ja kunnossapito / Infrarakentaminen
Infrarakentaminen
Rakentaminen, kiinteistöt ja kunnossapito

Työ­maa­ve­sien hal­lin­taa kos­ke­va osaa­mi­nen

  • Edelläkävijätaso

Työmaavesien hallintaa koskeva osaaminen

Työmaalle nimetään työmaavesien hallintaan perehtynyt henkilö, jolla on koulutuksen tai työkokemuksen kautta riittävä osaaminen aihealueeseen. Nimetty henkilö varmistaa työmaavesien hallintasuunnitelman esilläolosta ja noudattamisesta työmaalla, kaikkien työmaalla toimivien työntekijöiden perehdyttämisestä, työmaavesien hallinnan toteutumisesta suunnitelman mukaan ja hallintarakenteiden toimivuudesta ja ylläpidosta. Henkilö voi olla työmaan työnjohtaja tai muu työmaan toteutukseen osallistuva henkilö. Nimetyllä henkilöllä tulee olla tarvittava osaaminen työmaavesien hallinnan toteutuksesta. Osaaminen voi olla joko käyty koulutus, tai kokemusta vähintään 3 aikaisemman työmaan laadukkaan työmaavesisuunnitelman toteutuksesta. Hyväksyttävän koulutuksen tulee sisältää koulutusta vähintään työmaavesien vaikutuksesta ympäristölle, työmaavesien hallintaa, työmaavesisuunnitelman sisältöä sekä tietoa työmaavesien hallintaratkaisujen seurannasta. Laadukkaiksi työmaavesisuunnitelmiksi lasketaan aikaisemin laadittuja työmaavesisuunnitelmia, joiden toteutuksella on saatu minimoitua työmaan vesistökuormitus.

Todentaminen

Suoritetusta koulutuksesta tulee esittää todistus, tai aikaisempien laadukkaiden työmaavesisuunnitelmien toteuttamisesta tulee esittää referenssilomake, josta käy ilmi kuvaus työmaasta ja niillä toteutetuista työmaavesien hallintamenetelmistä, sekä henkilön rooli toteutuksessa. Referenssistä pitää ilmoittaa tilaajan yhteyshenkilö, jolta referenssi on tarvittaessa tarkistettavissa. Työmaavesisuunnitelman arvioinnin tueksi on tehty opas, jolla suunnitelman sisältöä voidaan arvioida. (kts. lisätietolinkit) Henkilö tulee nimetä ja todistus / referenssilista tulee toimittaa tilaajalle viimeistään ennen aloituskokousta.

Perustelut ja ohjeet

Rakennustyömaat ovat yksi suurimmista hulevesien hait¬ta-ainekuormituksen ja muoviroskan lähteistä kaupungeissa. Tyypillisesti rakennustyömaalta tuleva kiintoainekuormitus on monin¬kertaista verrattuna valmiiseen kaupunkialueeseen. Tämän lisäksi myös ravinne- ja haitta-ainepitoisuudet saattavat olla korkeita. Ympäristöön päästessä työmaavedet vahingoittavat erityisesti herkkiä vesistöjä kuten esimerkiksi kaupunkipuroja, matalia merenlahtia, järviä ja näiden eliöstöä. Hulevesiverkostossa ne voivat aiheuttaa tukkeutumisia ja vaurioittaa teknisiä laitteita kuten pumppuja sekä lisätä tulvariskiä. Rakennustyön aikainen työmaavesien hallinta on oleellista kuormituksen pienentämisessä ja riskien hallinnassa. Laadukkaan työmaavesien hallinnan toteuttamiseksi työmaalla tulee olla nimetty henkilö, jolla on riittävä osaaminen ja ymmärrys aiheesta. Työmaavesien aiheuttamia haittoja on helppo ennaltaehkäistä varmistamalla työmaavesisuunnitelman mukaisten hallintaratkaisujen toimivuus esimerkiksi viikoittaisella tarkistuskierroksella työmaalla, kun taas työmaavesien päätyminen ympäristöön voi aiheuttaa ympäristön pilaantumista, huomattavia kustannuksia ja mainehaittaa. Työmailta, jossa työmaavesiä ei muodostu (esimerkiksi sisätilojen saneeraus tms.), riittää perustelu tästä eikä henkilöä tarvitse nimetä. Työmaavesien hallinnan koulutusta on saatavilla esim. verkkokursseina tai osaamista voi kerryttää käytännön kokemuksen kautta. Työmaavesien hallintaa koskevan osaamisen kriteeri tukee kriteerin ” Työmaavesien hallintasuunnitelman vaatiminen” toteutusta. (kts. lisätietolinkit)

Kriteerin tiedot

Luotu
5.6.2025
ID
724
Vastuullisuustietoa
Vesistön ja maaperän pilaantumisen ehkäisy
Rehevöityminen
Luonnon monimuotoisuus
Julkaisija
Motiva ja Turku AMK
Kieliversiot
FI
Versio
1

Kriteerin palaute