Kasvikset, marjat, hedelmät, kasviproteiinit tuoteryhmän suurimmat vastuullisuusvaikutukset
Erilaisia kasvikunnan tuotteita tulisi lisätä monipuolisesti lautaselle niin terveellisyyden kuin ympäristön takia. Kasvisten tuotannon kuten kaiken ruoan tuotannon keskeisimpiä ympäristövaikutuksia ovat mm. rehevöittävät- ja kasvihuonekaasupäästöt sekä vesijalanjälki.
Lisäksi tuotannolla voi olla vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen, erityisesti silloin, jos monimuotoisuudeltaan rikkaita trooppisia met-siä raivataan ruokakasvien viljelyyn. Lisäksi kasvikunnan tuotteista voi löytyä merkittäviä määriä kasvinsuojelujäämiä ja intensiivisillä tuotantoalueilla kasvinsuojeluaineiden vaikutukset voivat näkyä maaperässä ja vesistöissä.
Edellä kuvatut ympäristövaikutukset vaihtelevat eri tuotteiden ja tuoteryhmien kohdalla ja myös sen mukaan, millä alueella tuotanto sijaitsee ja miten tuotantoa käytännössä harjoitetaan. Avomaatuotannolla, kasvihuonetuotannolla ja luonnosta saatavilla marjoilla tai sienillä on hyvin erilaiset ympäristövaikutukset.
Luonnontuotteet ovat tyypillisesti pienipäästöisimpiä elin- tarvikkeita ilmastopäästöjen ja rehevöittävien päästöjen kannalta. Hiilihydraattilähteistä ja -lisäkkeistä peruna on ympäristön kannalta hyvä vaihtoehto.
Yksittäisen globaalisti kasvatettavan tuotteen kysynnän kasvu saattaa toisinaan johtaa siihen, että uutta maataloustuontoa varten joudutaan raivaamaan paljon esimerkiksi sademetsää, mikä voi lisätä merkittävästi ympäristövaikutuksia. Avokado ja palmuöljy ovat tästä hyviä esimerkkejä.
Optimoimalla tuotantopanosten käyttö (esimerkiksi kal-kitus, lannoitus, kasvinsuojeluaineet) ja edistämällä maaperän kasvukuntoa sekä hiilen säilymistä maaperässä, satotasot pysyvät korkeina ja samalla ympäristövaikutukset vähenevät.