Hyppää pääsisältöön
Kriteerihaku
/ Sosiaalinen vastuullisuus kahvi, tee ja kaakao

Sosiaalinen vastuullisuus kahvi, tee ja kaakao

Luotu 30.5.2023, 06:55
Päivitetty 3.9.2024, 10:47

Kahvin teen ja kaakaon osalta sosiaalisen vastuullisuudenongelmat ovat hyvin saman tapaisia. Tässä tuotetietokortissa keskitytään kahviin.

Kahvipavut

Kahvia kasvatetaan maailmanlaajuisesti noin 10 miljoonalla hehtaarilla. Kahvi on yksi maailman vaihdetuimmista raaka-aineista, ja sitä pidetään taloudellisesti mitattuna yhtenä tärkeimpänä raaka-aineena. Suurimmat tuottajamaat ovat Brasilia, Vietnam, Indonesia ja Etiopia. Suurin osa maailmassa tuotetusta kahvista on edelleen sertifioimatonta, ja tähän liittyy monia sosiaalisia, ihmisoikeus- ja ympäristöriskejä.

Riskit ovat osittain erilaisia riippuen siitä, tuotetaanko kahvi suurtiloilla vai pienviljelijöiden tiloilla. Kahvinviljely tarjoaa tuloja ja toimeentuloa monille ihmisille, mutta monet heistä elävät ja työskentelevät huonoissa olosuhteissa.

Suuri osa Suomessa myytävästä teestä tulee plantaaseilta, joilla työskentelee alipalkattua työvoimaa hyvin haastavissa olosuhteissa.

Suurin osa kuluttamastamme kaakaosta tulee Länsi-Afrikasta. Kaakaon pienviljelijät ovat hyvin köyhiä, eikä heillä usein ole varaa palkata tiloilleen työvoimaa. Siksi viljelijöiden lapsilla ei aina ole mahdollisuutta käydä koulua, vaan heidän pitää työskennellä perheen tilalla. Kaakaotiloilla lapsityövoiman hyväksikäyttö on yleistä.