Hyppää pääsisältöön
Kasvikset, marjat, hedelmät, kasviproteiinit ja -tuotteet
Elintarvikkeet ja ruokapalvelut

Luon­non mo­ni­muo­toi­suut­ta edis­tä­vät toi­men­pi­teet al­ku­tuo­tan­nos­sa

  • Edelläkävijätaso

Luonnon monimuotoisuutta edistävät toimenpiteet alkutuotannossa

Valikoimassa pitää olla tuotteita, joiden alkutuotannossa toteutetaan luonnon monimuotoisuutta edistäviä toimenpiteitä ja ne on todennettu auditoinnein tai sertifioitu kolmannen osapuolen toimesta.

Todentaminen

Kolmannen osapuolen sertifiointi esimerkiksi luomusertifiointi, IP Sigill Kasvikset, GLOBALG.A.P.:n BioDiversity Add-on, Sustainably Grown, tai vastaava tai Laatutarha- auditointitodistus, mikäli auditointi pohjautuu Laatutarha-versioon 2023 tai uudempaan.

Perustelut ja ohjeet

Ruoantuotannon merkittävimmät luonnon monimuotoisuutta heikentävät vaikutukset syntyvät alkutuotannossa. Toisaalta luonnon monimuotoisuutta voidaan tukea merkittävästi alkutuotannossa tehtävillä toimilla, kuten viljelykierrolla, lajikeseoksia sekä maanparannus- ja kerääjäkasveja käyttämällä. Ne lisäävät maaperän eliöyhteisöjen monimuotoisuutta, joka lisää maaperän kasvukuntoa ja edistää myös maaperän hiilensidontaa ja varastointia. Nurmikaistat, pientareet, suojavyöhykkeet, metsäsaarekkeet ja pensasaidat tarjoavat puolestaan elinympäristöjä monille eläimille sekä hyönteisille. Pölyttäjälajiston monipuolisuus puolestaan parantaa tuotannon ekologista tehokkuutta. Monet edellä mainituista toimista auttavat myös ehkäisemään eroosiota. Suomessa ilmastonmuutoksen seurauksena sateisuus lisääntyy, jolloin kiintoaineksen ja ravinteiden huuhtoutuminen vesistöihin kasvaa.

Kriteerin tiedot

Luotu
12.6.2023
ID
242
Vastuullisuustietoa
Luonnon monimuotoisuus
Julkaisija
Motiva
Kieliversiot
FI, SV, EN
Versio
1

Kriteerin palaute