Hyppää pääsisältöön
Kasvikset, marjat, hedelmät, kasviproteiinit ja -tuotteet
Elintarvikkeet ja ruokapalvelut

Kas­vis­ten, mar­jo­jen, he­del­mien ja vil­jo­jen luo­mu­tuo­tan­to

  • Edelläkävijätaso

Kasvisten, marjojen, hedelmien ja viljojen luomutuotanto

Kasvis/marja/hedelmä/vilja on luonnonmukaisesti luomuasetuksessa (EU) 2018/848 määritellyllä tavalla.

Todentaminen

Sertifiointi, joka täyttää asetuksen mukaisen luomumääritelmän esimerkiksi EU:n luomutunnus Euro- lehti tai valvontaviranomaisen luomusertifikaatti.

Perustelut ja ohjeet

Luomuasetuksessa (EU) 2018/848 luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden merkinnöistä mukaan luonnonmukainen tuotanto on kokonaisvaltainen tilanhoito- ja elintarvikkeiden tuotantojärjestelmä, jossa yhdistyvät ympäristön kannalta parhaat käytännöt, pitkälle kehittynyt biologinen monimuotoisuus, luonnonvarojen säästäminen, eläinten hyvinvointia koskevien tiukkojen standardien soveltaminen ja tuotanto. Karjan laiduntamisen vähentyminen ja kasvinsuojeluaineiden käyttö kasvinviljelyssä vähentävät luonnon monimuotoisuutta ja heikentävät hyönteisten ja lintujen elinolosuhteita. Luomutuotannolta edellytetään ulkolaidunnusta eikä synteettisiä torjunta-aineita saa käyttää. Luomutuotannolta edellytetään myös vuoroviljelyä, joka parantaa maaperäeliöstön lajirunsautta ja suojaa kasvitaudeilta. Kasvilajien runsaus luomutuotannossa vaikuttaa positiivisesti myös pölyttäjien määrään. Luomusertifikaatti toimii myös usean vastuullisuuskriteerin todentamisessa. Sillä voidaan todentaa esimerkiksi tuotteen alkuperä sekä ympäristövaikutuksia vähentävät ja luonnon monimuotoisuutta lisäävät toimet alkutuotannossa ja vuoroviljelyn edellyttäminen.

Kriteerin tiedot

Luotu
4.5.2023
ID
56
Vastuullisuustietoa
Luonnon monimuotoisuus
Julkaisija
Motiva
Kieliversiot
FI, SV, EN
Versio
1

Kriteerin palaute