Hyppää pääsisältöön
Kriteerihaku
/ Eläinperäisten tuotteiden vastuullisuuskriteerit päivitetty – uudet kriteerit tukevat kestävää kehitystä ja julkisten hankintojen vastuullisuutta
Ajankohtaista

Eläinperäisten tuotteiden vastuullisuuskriteerit päivitetty – uudet kriteerit tukevat kestävää kehitystä ja julkisten hankintojen vastuullisuutta

Luotu 5.9.2024, 07:14
Päivitetty 5.9.2024, 07:22

Maa- ja metsätalousministeriö on yhteistyössä Motiva Oy:n kanssa päivittänyt eläinperäisten tuotteiden hankintakriteerit. Päivitystyö vastaa julkisten hankintojen ja kestävän kehityksen tavoitteisiin, ja sen myötä päivitetyt kriteerit tukevat entistä paremmin julkisten ruokapalvelujen ja elintarvikehankintojen vastuullisuutta sekä huoltovarmuutta.

Lehmät laitumella

Päivitetyt kriteerit keskittyvät liha- ja maitotuotteisiin sekä kananmuniin, mutta ne on laajennettu kattamaan myös uusia tuoteryhmiä, kuten lampaan- ja kalkkunanliha. Lisäksi päivitetyt kriteerit huomioivat entistä laajemmin eläinten hyvinvoinnin sekä ruokajärjestelmän kestävyyden.

Kriteerien päivityksessä on huomioitu muun muassa vuonna 2024 voimaan tullut eläinten hyvinvointilaki. Laista on nostettu kriteereihin vaatimuksia, joissa edellytetään suomalaisessa tuotannossa korkeaa tasoa eläinten hyvinvoinnin suhteen.

– On tärkeää, että meillä on keinoja lisätä vastuullisesti tuotetun kotimaisen ruoan ja elintarvikkeiden osuutta julkisissa ruokapalveluissa. Vastuullisuuskriteerit, joilla varmistetaan tuotannon kestävyys ja joihin suomalaisessa tuotannossa on panostettu, ovat hyvä tapa tähän, kertoo maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Auli Väänänen.

Kriteereiden tehtävänä on helpottaa julkisten hankkijoiden työtä

Vastuullisuuskriteerit ovat konkreettinen työkalu julkisille hankkijoille vastuullisten elintarvikehankintojen tekemiseen eli huomioimaan muun muassa ympäristövaikutukset ja eläinten hyvinvointi.  Eläinten ruokinnassa käytetyllä rehulla on suuri vaikutus luonnon monimuotoisuuteen ja ilmastopäästöihin. Siksi kriteereissä on panostettu rehun koostumukseen liittyviin vaatimuksiin.

– Kriteerien tehtävänä on kannustaa alaa kohti vastuullisempaa tuotantoa ja tarjota hyötyä niille, jotka ovat panostaneet elintarviketuotannon kestävyyteen. Samalla meidän tulee varmistaa, että kriteerit täyttäviä tuotteita on saatavilla ja hankkijat saavat tarjouksia niistä. Kriteerien kehittäminen onkin tärkeää tehdä tiiviissä yhteistyössä tuottajien ja tilaajien kanssa, sanoo Motiva Oy:n kestävien hankintojen johtava asiantuntija Suvi Sippola.

Päivitetyt kriteerit ovat julkisesti saatavilla vastuullisten hankintojen Kriteeripankissa osoitteessa www.kriteeripankki.fi. Kriteerien käyttö on vapaaehtoista, mutta niiden tarkoitus on helpottaa julkisten elintarvikehankintojen tekemistä ja parantaa hankintaprosessin läpinäkyvyyttä ja yhdenmukaisuutta.

Tutustu eläinperäisten tuotteiden vastuullisuuskriteereihin:
www.kriteeripankki.fi

Lisätietoja:
maa- ja metsätalousministeriö
erityisasiantuntija Auli Väänänen
auli.vaananen@mmm.fi
puh. 050 472 1312

Motiva Oy
johtava asiantuntija Suvi Sippola
suvi.salmela@motiva.fi
puh. 0400 960 128