Hyppää pääsisältöön
Kriteerihaku
/ Konesali ja pilvipalveluhankinnoille julkaistiin vastuullisuuskriteerit
Ajankohtaista

Konesali ja pilvipalveluhankinnoille julkaistiin vastuullisuuskriteerit

Luotu 20.2.2024, 11:44
Päivitetty 20.2.2024, 12:07

Motiva ja TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry ovat julkaisseet vastuullisuuskriteerit konesali- ja pilvipalveluhankinnoille.

Konesali

Datakeskukset ja konesalit ovat merkittäviä energiankäyttäjiä ja siksi suuri osa nyt julkaistuista vastuullisuuskriteereistä liittyy konesalien energiankäytön tehostamiseen, käytettyihin energialähteisiin sekä hukkalämmön hyödyntämiseen.

Konesaleissa käsitellään myös tietoturvakriittistä dataa, joten hankintoja tehdessä vaatimuksia kannattaa asettaa myös tietojen tietoturvalliseen hävittämiseen. Tietoturvaan liittyvät vaatimukset koskevat vain tiedon tietoturvallista hävittämistä. Muihin konesalien tietoturvakysymyksiin ja haavoittuvuuksiin kriteerit eivät ota kantaa.

Palveluiden hiilijalanjälkeen voidaan vaikuttaa

Kriteerien kehityksessä hyödynnettiin TIEKEn Green ICT -hankkeessa tehtyä pohjatyötä, EU:n Green Public Procurement -kriteereitä sekä Tanskassa vastikään julkaistuja konesalien ja pilvipalveluiden kriteereitä. Kriteeriluonnoksista käytiin markkinavuoropuhelu joulukuussa 2023, jonka jälkeen yrityksillä ja sidosryhmillä oli mahdollisuus antaa kriteereistä myös kirjallista palautetta.

Nyt julkaistuun kriteeristöön valikoituvat tällä hetkellä helpoiten julkisissa hankinnoissa sovellettavat ja todennettavat vaatimukset, joilla on kuitenkin merkittävä vaikutus tarjotun palvelun ilmastokuormitukseen.

Huolimatta toimialan nopeasta kehityksestä, on luotettavaa ja julkisten hankintojen näkökulmasta riittävän yksiselitteisesti määriteltävää palvelukohtaista hiilijalanjälkitietoa edelleen haastavaa tuottaa. Tämän vuoksi kriteereissä kasvihuonekaasupäästöjä esitetään päästölaskennan sijasta vähennettävän konesaleille asetettavin teknisin vaatimuksin ja suoraan käytettäviin energialähteisiin vaikuttamalla.

Edellyttämällä, että palvelun tuottamiseen käytetään fossiilitonta tai uusiutuvaa energiaa tai hyödynnetään keskuksen tuottamaa hukkalämpöä, voidaan vaikuttaa keskeisesti palveluiden hiilijalanjälkeen.

Vastuullisuuskriteerit datakeskus- konesali- ja pilvipalveluhankinnoille

Lisätietoja: 
Motiva Oy
asiantuntija Suvi Salmela
suvi.salmela@motiva.fi 

TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry
projektipäällikkö Antti Sipilä
antti.sipila@tieke.fi