/ Produktkategorier / Mat och mat serviser / Fjäderfä, fjäderfäprodukter, ägg och äggprodukter
Fjäderfä, fjäderfäprodukter, ägg och äggprodukter
Mat och mat serviser
Metod för produktion av kyckling
- Grundläggande nivå
Metod för produktion av kyckling
I uppfödningen av broilerpartiet tillämpas principen ”på en gång in – påen gång ut”, vilket innebär att kycklingarna tas till avdelningen på en gång och slaktas på en gång och inte gallras bort underuppfödningen. Tömning, rengöring, torkning och desinficering ska göras mellan uppfödningspartierna.Autentisering
Anbudsgivarens försäkran om att kravet uppfylls (ja/nej).Argument
”På en gång in – på en gång ut”-uppfödning innebär att man på broileranläggningen verkar avdelningsvis enligt principen om att fylla avdelningen på en gång. Kycklingarna tas till avdelningen på en gång och slaktas på en gång. Mellan uppfödningspartierna töms, rengörs, torkas och desinficeras avdelningarna. Genom att fylla avdelningen på en gång förhindrar man att skadliga mikrober sprids till uppfödningspartiet (exempelvis kampylobakterier) och att rengöring och desinficering kan göras innan nästa parti tas in. I många länder är det vanligt att man använder en gallringsmetod (thinning out). Detta innebär att fåglarna antingen flyttas till en annan hall eller skickas till slakt vid olika tidpunkter. Att flytta djur från en plats till en annan under uppfödning ökar risken för att sprida sjukdomar, ökar stressen som orsakas av djurets aktiviteter och kan också öka insjuknandet av människor.Information om kriteriet
Skapat
22.1.2024
ID
28
Information om ansvarsfullhet
Djurens välmående och hälsa
Livsmedelssäkerthet
Publicerare
Motiva
Språkversioner
FI, SV, EN
Version
1