/ Produktkategorier / Mat och mat serviser / Fläskkött och fläskköttsprodukter
Fläskkött och fläskköttsprodukter
Mat och mat serviser
Ekologisk produktion - Fläskkött och fläskköttprodukt
- Grundläggande nivå
Ekologisk produktion - Fläskkött och fläskköttprodukt
Fläskkött eller fläskköttet i en produkt är ekologiskt enligt definitionen i förordning (EU) 2018/848.Autentisering
Anbudsgivarens försäkran om att kravet uppfylls (ja/nej). Dessutom certifiering som uppfyller den ekologiska definitionen enligt förordningen, exempelvis EU:sekologiska logotyp Europalövet eller tillsynsmyndighetens ekocertifikat.Argument
Enligt förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter är ekologisk produktion ett integrerat system för jordbruks- och livsmedelsproduktion som kombinerar bästa miljöpraxis, avancerad biologisk mångfald, bevarande av naturresurser, tillämpning och produktion av höga djurskyddsstandarder. Minskad betesmark för boskap och användning av växtskyddsmedel vid odling av grödor minskar den biologiska mångfalden och försämrar levnadsvillkoren för insekter och fåglar. Ekologisk produktion kräver utomhusbete och syntetiska bekämpningsmedel får inte användas. Ekologisk produktion kräver också växtföljd, vilket förbättrar artens mångfald av jordbiota och skyddar mot växtsjukdomar. Överflödet av växtarter i ekologisk produktion har också en positiv inverkan på antalet pollinatörer. Ekocertifiering tjänar också till att verifiera flera ansvarighetskriterier. Det kan exempelvis användas för att verifiera en produkts ursprung, liksom åtgärder som minskar miljöpåverkan och ökar den biologiska mångfalden i primärproduktionen och kräver växtföljd.Information om kriteriet
Skapat
22.1.2024
ID
65
Information om ansvarsfullhet
Naturens mångfald
Språkversioner
FI, SV, EN
Version
1