Hoppa till huvudinnehållet
Fjäderfä, fjäderfäprodukter, ägg och äggprodukter
Mat och mat serviser

Eko­lo­gisk pro­duk­tion - Ägg och ägg­pro­dukt

  • Grundläggande nivå

Ekologisk produktion - Ägg och äggprodukt

Ägget/äggprodukten är ekologiskt producerad enligt definitionen i förordning (EU) 2018/848.

Autentisering

Anbudsgivarens försäkran om att kravet uppfylls (ja/nej). Dessutom certifiering som uppfyller den ekologiska definitionen enligt förordningen, exempelvis EU:sekologiska logotyp Europalövet eller tillsynsmyndighetens ekocertifikat.

Argument

Förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter ekologisk produktion är ett integrerat system för jordbruksförvaltning och livsmedelsproduktion som kombinerar bästa miljöpraxis, avancerad biologisk mångfald, bevarande av naturresurser, tillämpning av höga djurskyddsstandarder och produktion. Minskad betesmark för boskap och användning av växtskyddsmedel vid odling av grödor minskar den biologiska mångfalden och försämrar levnadsvillkoren för insekter och fåglar. Ekologisk produktion kräver utomhusbete och syntetiska bekämpningsmedel får inte användas. Ekologisk produktion kräver också växtföljd, vilket förbättrar artens mångfald av jordbiota och skyddar mot växtsjukdomar. Överflödet av växtarter i ekologisk produktion har också en positiv inverkan på antalet pollinatörer. Ekocertifiering tjänar också till att verifiera flera ansvarighetskriterier. Det kan exempelvis användas för att verifiera en produkts ursprung, liksom åtgärder som minskar miljöpåverkan och ökar den biologiska mångfalden i primärproduktionen och kräver växtföljd.

Information om kriteriet

Skapat
22.1.2024
ID
75
Information om ansvarsfullhet
Naturens mångfald
Publicerare
Motiva
Språkversioner
FI, SV, EN
Version
1

Kriteriefeedback