Hoppa till huvudinnehållet
Kriteerihaku
/ Spannmål och spannmålsprodukter produktgrupps största ansvarsmål

Spannmål och spannmålsprodukter produktgrupps största ansvarsmål

Skapat 7.12.2023, 19:05
Uppdaterad 7.12.2023, 19:26
Viljapelto

Både ur hälso- och miljöperspektiv vore det bra med en mångsidig ökning av produkter från växtriket på tallriken. De viktigaste miljökonsekvenserna av vegetabilisk produktion, liksom av all livsmedelsproduktion, inkluderar övergödning och utsläpp av växthusgaser, samt vattenavtrycket.

Dessutom kan produktionen påverka den biologiska mångfalden, särskilt om tropiska skogar som är rika på biologisk mångfald röjs för livsmedelsgrödor. Dessutom kan betydande mängder växtskyddsmedel återfinnas i produkter från växtriket, och i högeffektiva produktionsområden kan växtskyddsmedlens effekter vara synliga i jordmånen och vattendragen.

De ovan beskrivna miljöverkningarna som varierar beroende på olika produkter och produktgrupper och även beroende på i vilken regionproduktionen sker och hur produktionen utförs i praktiken. Frilandsproduktion, växthusproduktion och bär eller svampar som fås från naturen har väldigt olika miljöpåverkan.

Med tanke på eutrofiering och utsläpp är vilt växande produkter typiskt de som skapar minst utsläpp. Bland kolhydratkällorna och -tillbehören är potatis det mest miljövänliga alternativet.

En ökning av efterfrågan på en enskild globalt odlad produkt kan ibland leda till en stor mängd röjning, exempelvis av regnskog, för ny jordbruksproduktion, vilket kan öka miljöpåverkan avsevärt. Avokado och palmolja är goda exempel på detta.

Optimera användningen av insatsvaror (exempelvis kalkning, gödsling, växtskyddsmedel) och främja markens fertilitet och kolbindning i marken. grödornas avkastning är fortsatt hög samtidigt som miljöpåverkan minskar.