Hoppa till huvudinnehållet
Fläskkött och fläskköttsprodukter
Mat och mat serviser

Pro­duk­tens sal­mo­nel­lafri­het - Fläsk­köt­tet/fläsk­kötts­pro­duk­ten

Produktens salmonellafrihet - Fläskköttet/fläskköttsprodukten

Fläskköttet/fläskköttsprodukten är fri från salmonella och fri från alla salmonellaserotyper och det importerade livsmedlet har testatsenligt kommissionens förordning (EG) nr 1688/2005 bilaga I-III eller på motsvarande sätt. (Gäller inte Finland och Sverige)

Autentisering

Anbudsgivarens försäkran om att kravet uppfylls (ja/nej). Dessutom intyg på att man tillhör hälsoklassificeringsregistret för svingårdar, Sikava ELLER Ett handelsdokument eller certifikat som uppfyller förlagan i bilaga IV i kommissionens förordning (EG) 1688/2005 ELLER Leverantörens övriga utredning om produkterna är fria från alla salmonellaserotyper.

Argument

Kommissionens förordning (EG) nr 1688/2005 gäller specialgarantier för salmonella som krävs för vissa försändelser med kött och ägg avsedda för Finland och Sverige. Infektioner orsakade av salmonellabakterier är ett stort folkhälsoproblem i hela världen. De nordiska länderna är ett undantag. Situationen har förblivit betydligt bättre i Finland, Sverige och Norge än i övriga världen. I Finland har man årligen konstaterat något över 1 000 fall av smitta, varav endast cirka 15─20 procent är av inhemskt urspung. I Finland testas i regel över 2 000 olika salmonellaserotyper. Svingårdarnas hälsoklassificeringsregister Sikava är ISO 9001-certifierat och godkänt som nationellt kvalitetssystem av Livsmedelsverket. Sikava uppfyller kriterierna i artikel 47 i EU-förordning 2022/126.

Information om kriteriet

Skapat
22.1.2024
ID
63
Information om ansvarsfullhet
Djurens välmående och hälsa
Livsmedelssäkerthet
Publicerare
Motiva
Språkversioner
FI, SV, EN
Version
1

Kriteriefeedback