/ Produktkategorier / Mat och mat serviser / Fläskkött och fläskköttsprodukter
Fläskkött och fläskköttsprodukter
Mat och mat serviser
Produktens salmonellafrihet - Fläskköttet/fläskköttsprodukten
- Grundläggande nivå
- Föregångar nivå
Produktens salmonellafrihet - Fläskköttet/fläskköttsprodukten
Fläskköttet/fläskköttsprodukten är fria från alla serotyper av salmonella och det importerade livsmedlet har testats i enlighet med bilagorna I-III tillkommissionens förordning (EG) nr 1688/2005 eller motsvarande (Gäller inte Finland och Sverige) OCH Leverantören ska på begäran lämna en skriftlig utredning av produktionslandet program för bekämpning av salmonella. Innehålla åtminstone följande: •på vilket sätt salmonellakontrolleras, •vilka salmonellaserotyperkontrollkravet gäller och •salmonellaprevelensen (%) iproduktionslandet. (Gäller inte Finland och Sverige)Autentisering
Anbudsgivarens försäkran om att kravet uppfylls (ja/nej). Dessutom intyg på att man tillhör hälsoklassificeringsregistret för svingårdar, Sikava ELLER Ett handelsdokument eller certifikat som uppfyller förlagan i bilaga IV i kommissionens förordning (EG) 1688/2005 ELLER Leverantörens övriga utredning om produkterna är fria från alla salmonellaserotyper. Utöver ovanstående ska leverantören på begäran lämna in en skriftlig redogörelse över produktionslandetssalmonellaövervakningsprogram, som uppfyller kraven enligt kriteriet.Argument
Kommissionens förordning (EG) nr 1688/2005 gäller specialgarantier för salmonella som krävs för vissa försändelser med kött och ägg avsedda för Finland och Sverige. Infektioner orsakade av salmonellabakterier är ett stort folkhälsoproblem i hela världen. De nordiska länderna är ett undantag. Situationen har förblivit betydligt bättre i Finland, Sverige och Norge än i övriga världen. I Finland har man årligen konstaterat något över 1 000 fall av smitta, varav endast cirka 15─20 procent är av inhemskt urspung. I Finland testas i regel över 2 000 olika salmonellaserotyper. Svingårdarnas hälsoklassificeringsregister Sikava är ISO 9001-certifierat och godkänt som nationellt kvalitetssystem av Livsmedelsverket. Sikava uppfyller kriterierna i artikel 47 i EU-förordning 2022/126.Information om kriteriet
Skapat
22.1.2024
ID
64
Information om ansvarsfullhet
Djurens välmående och hälsa
Livsmedelssäkerthet
Publicerare
Motiva
Språkversioner
FI, SV, EN
Version
1